ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ 2018-07-30T14:48:06+00:00

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Способността да фантазираш е онзи фундамент, който или се поставя, или се разрушава в ранното детство. Едно от най-важните правила е да не даваме на децата твърде много вещи, и особено такива, които са напълно “готови”.

Защо?

Нашето време може да се определи като “епохата на вехториите”. Промишленият процес създава напълно готови предмети, които могат да се използват целенасочено. Но природата на детето е такава, че на него бързо му омръзва играчката, която може да се употребява само по един определен начин и с една определена цел.

В детската градина се използват минимално малко готови предмети. Разбира се, там има моливи, тебешири, бои, четки и глина за моделиране и, разбира се, красиви столове, маси и малко красиви играчки. Но преди всичко там има камъни, раковини, всевъзможни парчета дърво, забавни клончета и пънчета, разнообразни по форма кубчета от дърводелската работилница. Разбира се, всичко това е много чисто и гладко, така че при игра с предметите детето да не нарани пръстите си. Ето с такива предмети детето може да измисля безкрайно много разни неща.

Разбира се, много важни са също и “истински” вещи, такива, като картини, предмети от глина и украшения, парчета плат, шалове, вълна и прежда, картон и дърво. Особено важни са те във връзка с празниците от годишния цикъл: великденски пиленца и зайчета, адвентски календар, фигурки на дядо Коледа и т.н. но най-важни си остават въображаемите вещи, сякаш възникващи в хода на свободната игра на едно или няколко деца.

Например, децата може да събират ягоди и да правят от тях сладко, да изстискват сок, да готвят различни яденета, да правят, подражавайки на възрастните, различни домашни неща, да се занимават със занаят. Може да строят павилиони и магазини, къщи за едно семейство или многоетажни блокове. От столове, пейки и маси се получават параходи и влакове, коли и дизелови самолети, на които малки компании от пътешественици се отправят в далечни страни, където живеят крокодили, лъвове и слонове. Правят се едновременно тъжни и весели изпращания на гарата или на летището, където чекират багажа, минават митнически контрол, махат на прощаване. Може също да полетят на килим-самолет в страната на приказките, за да се сражават с великани и дракони.