Детска градина 2018-09-05T15:05:24+00:00

ДЕТСКА ГРАДИНА

Основните принципи, на които се базира работата във валдорфската детска градина са: подражанието, ритъма и детската игра. Те са фактори, които спомагат за здравословното развитие на детето през първите седем години.

Валдорфска детска градина “Златно зрънце” е основана през 2007г. от Сдружение “Приятели на валдорфската педагогика”.

В детската градина има една групa с деца от 2.5 до 7-годишна възраст като максималния брой на децата в групата е 15. Групата в детската градина живее като едно голямо семейство. Ежедневните занимания включват и необходимите за дома дейности: подреждане на помещенията, грижи за цветята, сервиране и разтребване масата, месене на хляб, украсяване на стаята за празници, ремонтиране на счупени играчки и на кукли и др. Възпитателите владеят разнообразни умения в области от различни занаяти. Изключително важно е да се даде възможност на децата да наблюдават и да участват в различните работни процеси, които са част от живота на всяко семейство.

Важна особеност във валдорфската детска градина е смесеният състав на групите, които се формират. Многогодишният опит с такива групи във валдорфските градини показва ефективността на този подход. По-малките се учат да подражават на по-големите, а по-големите се грижат и оказват помощ на по-малките. Работата в смесена група изисква голямо майсторство от педагогозите при организирането на всяка дейност.

Програма на заниманията